ŞEHİT TEĞMEN İBRAHİM NACİ'NİN GÜNLÜĞÜ
İbrahim Naci, Çanakkale Muharebesi sırasında Osmanlı ordusunun 71. Alay. 3. Tabur 10. Bölük’ünde Teğmen olarak görev yapan 21 yaşında bir gençtir. Henüz ömrünün baharında iken, vatan sevgisi ile şehit düşme ihtimalini peşinen kabul etmiş ve şehadet şerbetini içmiş olan Genç Teğmen, muharebe süresince yaşadıklarını ve duygularını kaydettiği bir günlük tutmuştur. Günlüğünde İstanbul’da başlayan ve Gelibolu Kerevizdere’de sona eren anılarını 29 gün boyunca kaydetmiş olan Teğmen, şehit olması halinde ailesine ulaştırılması için defterinin ilk sayfasına, satır aralarında da özlemle bahsettiği evinin adresini yazmıştır. Teğmen İbrahim Naci girdiği ilk muharebede şehit olmuştur. Şehit düştükten 12 gün sonra, Bölük Komutanı Yüzbaşı Bedri teğmen ile ilgili düşüncelerini kaleme aldığı sırada cümlesini tamamlayamadan o da hakkın rahmetine kavuşmuştur. Yüzbaşı Bedri Efendi’ninde şehit olmasının ardından günlük Bölük İmamı Katibi A. Efendi tarafından bir tutanakla teslim alınmıştır.
Günlük Günümüze Nasıl Ulaştı?
Teğmen İbrahim Naci’nin ölümünden 98 yıl sonra akrabası Sayın Pelin Örnek Hanımefendi tarafından Milli Koleksiyoner Sayın Seyit Ahmet Sılay Beyefendi’ye teslim edilmiştir. Seyit Ahmet Sılay’ın koordinasyonunda Osmanlıca’dan Türkçe’ye çevrilmiş, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız’ın katkıları ile 2013 yılında “Allahaısmarladık” isimli bir kitap haline getirilmiştir.
İbrahim Naci’nin Gizli Kaygısı
İbrahim Naci ölüm korkusundan çok, muharebe edemeden ölmekten ve öldükten sonra unutulmaktan korktuğunu günlüğünde bizzat ifade etmiştir. “Ve dünkü düşüncenin verdiği hüzünle defterimi açtım. Acı hatıralarımı kaydediyorum. Fakat bilmem bu satırları ailem okuyabilecek mi ? Defterim oraya kadar gidecek mi ?” ... Ey şehit, unutmadık seni !
Biz Ne Yaptık ?
Teğmen Naci’nin günlüğü, her günü bir video olacak şekilde video prodüksiyonu yaparak Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl anısına sizlerle paylaşıyoruz. sizlerle paylaşıyoruz. Günlüğün günümüz teknolojisini kullanarak hazırlanan kısa videolar içerisinde döneme ait anonim türküler, Teğmen Naci’ye ait illüstrasyon çizimler, videolar, askerlerimizin güzergahlarını ve yaptıkları faaliyetleri anlatan 3B hareketli haritalar, özel enstrümanlar ve günlük içerisinde geçen konuya göre özel ses efektleri ile hazırlanmış olan müzikler bulunmaktadır. Videolar içerisinde kullanılacak olan tüm materyaller Bakanlığımız ekipmanları kullanılarak kendi personelimiz tarafından yapılmaktadır. Girdiği ilk muharebede şehit düşen bir gencimizin gözünden Çanakkale Muharebesini anlayabileceğimiz son derece kıymetli olan bu günlük sayesinde, gencecik bir insanın Muharebe sırasında coşku ile yaşadıklarını ve samimi hissiyatını günümüz teknolojisi ile paylaşmamıza vesile olan Rabbimize Şükürler Olsun.. 21 Yaşına henüz girmişken şehit olan İbrahim Naci’nin vatan aşkıyla atan kalbi, umarım milyonların yüreğinde 100 yıl sonra yeniden hayat bulur. Aldığımız her bir nefesin, bu topraklar için birilerinin verdiği “son nefes” sayesinde olduğu şuuruyla bir ömür geçirmemiz dileğiyle, Allahaısmarladık... Seyit Ahmet Sılay